Lastik Değişimi & Rot Balans

Lastik Değişimi & Rot Balans

Araçtaki her bileşen gibi taşıt lastikleri de zamanla aşınma ve yıpranma sonucu değişime ihtiyaç duyar.

Değişim yapılırken araca, yol ve hava koşullarına uygun oto lastiklerin seçimi önem kazanır. Kısa sürelerde düşük kaliteli lastikler uygun maliyetli gibi gözükseler de uzun vadede yaşanacak birçok maddi sorunla bunun ne kadar yanlış olduğu açık hale gelecektir. Pendik oto lastik, Rensan Otomotiv Bosch Car Service’te uzman teknik personelimiz kaliteli lastik kullanımıyla beraber araç lastiğinizin rot & balans ayarında da en doğru hizmetleri size sunacaktır.

Rot ve balans nedir?

Rot ve balans ayarı ön takım diye adlandırılan araç ön tekerleklerinin direksiyonun çevrildiği aynı yönde hareket etmesini ve açısal olarak hizada olmasını sağlayan bir kontroldür. Rot ve balans ayarı ile ön tekerleklere eşit yük dağıtılmış olur. Araç hakimiyeti ve lastiklerin yol tutuşu üzerinde doğrudan etkisi bulunan bu ayarın her lastik değişiminde sonra mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Pendik rot balans ihtiyaçlarında Rensan Otomotiv Bosch Car Service’e gelerek aracınız lastik değişimi sonrası rot ve balans ayarlarını da gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz.
 

Lastik değişimi nasıl yapılır?

Pendik rot balans olarak tüm servis hizmetlerimizde olduğu gibi lastik değişimi ve rot balans çalışmalarımız da titiz bir çalışma yürütüyor, araç güvenliği ve performansından taviz vermeyecek uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Araç rot balans ayarı yapılırken öncelikle aracın düz bir zeminde olması gerekmektedir. Eğer trafikte lastik değişimi ihtiyacı oluştuysa kurallara uygun uyarı işaretlerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir. Park durumuna getirilen aracın tekerleklerine takoz konularak kayma gibi durumların önüne geçilir. Somunlar gevşetildikten sonra jant sökülür, bijonlar gevşetilir.  Araç kriko kullanılarak yükseltilir. Havası inmiş eski lastik çıkarılır ve yerine yedek lastikler takılır. Bijonlar elle yerleştirilip sıkılır, jant ve somunlar takıldıktan sonra kriko yardımıyla araç yere indirilir. Pendik Lastik değişimi ve rot balans servisi işlemleriniz için bizleri arayarak destek alabilirsiniz.

Araç Lastiği Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Araçlarda her parçanın olduğu gibi taşıt lastiklerinin de belirli bir ömrü vardır. Maksimum ömrü 10 yıl olan lastiklerin aynı zamanda aşınma durumu da değişiminde etkilidir. Gözle görülür fiziksel bir aşınma ve hasar olmasa dahi lastik diş derinliği 1,6 mm’nin indiğinde değişim zorunlu hale gelir. Oto lastik diş derinliği yasal sınırı 1,6 mm olsa da lastik üreticilerinin ortak görüşü 3 mm seviyesinde lastik değişimine gidilmesi yönündedir.
Unutulmamalıdır ki araç lastikleri her mevsim geçişlerinede, yaz ve kış lastikleri olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Araç ve trafik güvenliğinin sağlanması açısından önemli olan bu detayı atlamamak için Pendik oto lastik olarak her mevsim müşterilerimze yardımcı olmaya, onları güvenle yola çıkarmaya hazırlıyoruz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Rot ayarı bozulursa ne olur?

Rot ayarı bozulduğunda ön tekerleklerin arasındaki uzaklıklar ve açısal eşitlik bozulacağı için sürüş güvenliği tehlikeye girer. Araç direksiyonunda titreme meydana geleceği gibi aracın sağa veya sola savrulması ihtimali de vardır. Özellikle ani frenlemelerde bu etki daha bariz bir hal alır ve araç sağa ve sola kayar. Lastiklerde dengesiz aşınmalar yaşanırken jant, amortisör ve aks kelepçelerinde de yıpranma ve hasar oluşumu gerçekleşir.

Rot ayarı ve balans ayarı arasındaki fark

Rot ayarı direksiyonun çevrildiği yönde tekerleklerinde aynı harekete sahip olmasını sağlar. Rot ayarıyla tekerlekler arası uzaklıklar birbirine eşitlenir, tekerleklerin aynı yöne aynı açıyla bakması sağlanır. Balans ayarı ise adından da anlaşılacağı üzere lastiklerin dengede olmasını sağlar. Balans ayarıyla araç lastiklerine eşit ölçüde yük dağıtılmış olur.
 

Lastik Balans ayarı yapılmazsa ne olur?

Araç lastiklerinde balans ayarı yapılmadığında tekerleklere yük eşit biçimde dağıtılamaz. Denge durumu ortadan kalkacağı için sürüş emniyeti riske atılmış olur. Direksiyonda titreme, aracın sağa sola savrulması gibi durumlar özellikle yüksek devirlerde ve ani frenlemelerde gözle görülür hale gelir. Bu durum araç lastiklerinde dengesiz aşınmalara yol açacağı gibi jant, amortisör ve aks kelepçelerinde de hasara neden olacaktır.
 

Lastik balans ayarı neden bozulur?

Lastik balans ayarı aracın sürüş koşullarına bağlı olarak farklı nedenlerden ötürü bozulabilmektedir. Lastiklerin aşınması bunda bir etken olabileceği gibi lastiklerin havasının inmesine neden olan çarpma, kaldırıma çıkma, delinme gibi durumlar da söz konusudur. Bu gibi durumlarda arç lastiklerinin denge ve duruşundaki bozulmalar balans ayarını da olumsuz yönde etkiler.
 

İlgili Konular

Aks Arızası Belirtileri

Aks Arızası Belirtileri

Otomobillerin en önemli bileşenlerinden biri olan akslar, aracın hareketini sağlamakla birlikte yol tutuş ve güvenli sürüş açısından hayati bir rol oynarlar.

Rehbere git

Periyodik bakımda ne yapılır?

Periyodik bakım, otomobil üreticilerinin ürettikleri arabalar için kilometre cinsinden belirlenen limitler aralığında yapılmasını tavsiye ettikleri bir işlemdir. Otomobillerin kullanımı esnasında hem trafikte güvenliğin temini hem de aracın ideal performansı sürekli sunması araç periyodik bakımlarının zamanında yapılması ile sağlanır. Araçlarda bulunan elektronik ve mekanik tüm sistemler periyodik bakım işlemi sırasında kontrol edilir. Bu sistemlerin görevini yerine getirip stabil bir performans sunması, araç sürücülerinin periyodik bakımların düzenine sadık kalmaları ile m...

Rehbere git
Periyodik bakımda ne yapılır?
Baskı Balata Arızası Belirtileri

Baskı Balata Arızası Belirtileri

Otomobilinizin vites sistemi, sorunsuz bir sürüş deneyimi için hayati önem taşır.

Rehbere git

Araç kışlık bakımı ne zaman yapmalıdır?

Araç kışlık bakımı, ülkemiz gibi dört mevsimin birden görüldüğü bölgelerde hem can hem de mal kayıplarının önüne geçmek adına oldukça önemli bir rutindir. Hava durumlarının araçlar için zorlayıcı koşulları oluşturmaya başlaması sonbahar mevsiminde yoğun yağmur yağışları ile başlar. Hava sıcaklığı ise yine sonbahar mevsiminde kademeli olarak düşer. Her ne kadar iklim durumları şehirden şehire değişse de araç kışlık bakımı en geç kasım ayı sonu ila aralık ayının başlarında tamamlanmış olmalıdır. Kışlık bakımın geciktirilmesi ya da yaptırılmaması durumunda araç sürüşü, tehlike...

Rehbere git
Araç kışlık bakımı ne zaman yapmalıdır?